dimecres, 29 d’abril del 2015

El curiós incident del gos a mitjanit

Aquesta premiada novel·la relata la recerca de l’assassí del gos anomenat Wellington al més pur estil de Sherlock Holmes.
      Christopher, un noi de 15 anys amb Síndrome d’Asperguer o un autisme lleu (no queda clarament definit), protagonitza el relat de la recerca de l’assassí, que permetrà anar desvelant secrets dels seus veïns i familiars. Christopher té una enorme capacitat per a les matemàtiques, una molt bona memòria fotogràfica, és molt observador i incapaç de dir mentides. Li encanten les llistes, els fets concrets i que res canviï de lloc. Odia el groc i el marró i el contacte físic, i determina si tindrà un bon dia o no en funció dels cotxes vermells que veu anant a l’escola. Té una extrema dificultat per entendre el comportament humà, les expressions facials i les relacions personals.
    La gran aportació d’aquesta novel·la, més enllà del valor literari, es troba en la descripció del protagonista, del seu comportament i pensaments. Haddon ens endinsa, amb gran senzillesa i claredat, en el món de les persones amb Trastorns de l’Espectre Autista, en les seves grans dificultats per a comprendre les relacions personals, i en les seves extraordinàries capacitats.
      A la vegada, ens permet fer una reflexió de la nostra vida i de la manera en què la vivim. La majoria de gent, per exemple, decidim si tenim un bon dia o no en funció de si ens aixequem al matí de més o de menys bons humor o de si tenim més ganes o menys d’afrontar el dia que ens espera. En Christopher ho decideix en base a una altra lògica, tan bona i arbitraria com la nostra, una lògica basada en la quantitat de cotxes vermells que veu de camí cap a l’escola. I perquè no? Un llibre totalment recomanable.
http://www.arbredesils.cat/wp-content/uploads/2015/02/foto-llibre-curi%C3%B3s-incident-del-gos-a-mitjanit.jpg
LAURA BADOSA BARTRINA
PSICÒLOGA-PSICOTERAPEUTA PSICOANALÍTICA
Núm. Col. 11756