dijous, 7 de maig del 2015

4ª sessió JR i P



Activitat 4: splash i endevinalles

Objectius:
1.- adquirir agilitat amb el lèxic
2.- treballar les definicions, conceptes i sinònims

Objectius específics.
1.- fer us d’un vocabulari més ric
2.- trobar la paraula que es defineix

Metodologia
Es presenta l’activitat de l’spash i les endevinalles. Se’ls explica en què consisteix cada joc. El material ja està elaborat i només cal proporcionar-los les cartes i les definicions.
Es proposa fer preguntes sobre les paraules que creuen tenir penades però no tenen clar si existeixen, si les col·loquen i son errònies es busca quines és la paraula que volien escriure i es decideix lletrejar-la per tal de visualitzar-la i tenir-la clara.
Un cop es finalitza cada prova es valora la seva dificultat i quines han estat les paraules més costoses. Expressar quines han estat les del lèxic més costós i buscar el perquè de la seva dificultat.


Desenvolupament:
Primerament es juga al splash un conjunt de cartes en les quals surten dos lletres per casa carta. S’ha de construir una paraula amb un mínim de quatre lletres (cartes). El primer que inicia el joc escriu la paraula que guiarà l’inici d’un continu de mots els quals cada participant haurà de modificar sobre aquest tan sols a partir d’una lletra. Consisteix en no repetir les paraules i trobar al màxim de mots. S’acaba el joc quan ja no queden cartes o bé ja no surten més paraules.

Seguidament es realitzen les endevinalles, es llegeix la definició a través d’un polsador han de marcar quan un d’ells sàpiga quina paraula ens referim. Si no l’encerta passa el rebot al següent participant. Es defineixen un conjunt de 20 endevinalles.

Avaluació:
El primer joc costa arrencar donat que a partir d’un mot concret costa visualitzar altres paraules que contenen la mateix branca semàntic o bé tan sols canvia una lletra. Solen trobar paraules similars en les que només canvia el masculí i el femení, però amb l’ajuda de l’adult aconsegueixen anar més enllà i aportar nous mots semàntics.
Pel que fa a les endevinalles, prenen força atenció a les definicions i això possibilita la majoria d’encerts cal afegir que la competitivitat del joc promou la seva atenció i concentració. Per tal de no haver rebot i endur-se el major nombre de paraules.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada